23948sdkhjf

Undersökning: över 450 svenska företag om effekterna av coronakrisen

Det handlar om minskad efterfrågan och hälften av företagen har uppgett att de helt saknar finansiell likviditet inom två månader.

I en undersökning som gjorts av småföretagarorganisationen SME Europe svarar 80 procent av de 464 svenska företagare som medverkat att de påverkats negativt av coronakrisen.

SME Europe är en politisk organisation som arbetar för att förbättra för små- och medelstora företag. Undersökningen har gjorts på initiativ av europaparlamentariker Jörgen Warborn (M), vice ordförande i SME Europe.

- Undersökningen visar hur nattsvart det är för många svenska småföretag runt om i landet. Ett stort antal företag riskerar tyvärr att slås ut inom loppet av några veckor. Svenska företag behöver nu allt stöd de kan få. Att helt slopa arbetsgivaravgifterna skulle välkomnas av många företagare, säger Jörgen Warborn.

- Det här är också en situation vi delar med hela Europa. Det krävs en bred palett av åtgärder också på EU-nivå för att dämpa de ekonomiska effekterna av krisen och rädda jobb, företag och europeisk konkurrenskraft, säger Jörgen Warborn.

Undersökningen har, med hjälp av Småföretagarnas Riksförbund, gått ut till svenska små- och medelstora företag med frågeställningar om hur de påverkas av coronapandemin.

I undersökningen framkom det att en fjärdedel av företagen bedömer att de kommer tappa hälften eller mer än hälften av omsättningen på årsbasis.

Två tredjedelar av företagen har helt avbrutit investeringar eller lagt planerade investeringar på is.

75 procent av de svarande efterfrågar avskaffade arbetsgivaravgifter och cirka 60 procent vill se undantag från skatte- och momsbetalningar enligt undersökningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157