23948sdkhjf

Allt klart - det blir två marina kraftverk

Det blir två marina kraftverk som ansluts till elnätet i Vetsmannasund, Färöarna. Minesto som är teknikutvecklare inom marin energi och det färöiska elbolaget SEV, har beviljats alla nödvändiga tillstånd och samtycken för installation.

- Vi har haft stort stöd av SEV och de färöiska myndigheterna för att nå detta avgörande framsteg. SEV har gjort ett utmärkt arbete och drivit en mycket effektiv process för att säkerställa alla nödvändiga tillstånd för våra första installationer på Färöarna, säger Martin Edlund, vd för Minesto.

De beviljade tillstånden och samtyckena omfattar två DG100-system som kommer att installeras i Vestmannasund i samarbete mellan Minesto och SEV.

Och arbetet är redan påbörjat.

Minesto gör fabriks- och drifttester av kraftverket DG100. SEV utför infrastrukturarbeten på platsen i Vestmannasund där kabelanslutning för Minestos två kraftverk ska ske till elnätet.

Ett färöiskt dotterbolag har etablerats som ska facilitera och vidareutveckla pågående och framtida installationer av Minestos Deep Green-kraftverk på Färöarna.

- Vi är nöjda med framstegen i vårt gemensamma projekt, vilket kommer att bana väg för ett betydande tillskott av förutsägbar förnybar elproduktion på Färöarna, säger Martin Edlund.

Minesto har beviljats offentlig finansiering om totalt cirka 3,5 miljoner euro genom EUs EIC Accelerator och Energimyndigheten för genomförandet av Vestmannasund-projektet och utvecklingen av det marina kraftverket DG100.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11