23948sdkhjf

Historiskt höga varsel - men inte i alla branscher

Historiskt höga varsel. Så uttrycker sig Arbetsförmedlingen sedan antalet inkomna varsel i mars har dubblerats den senaste veckan.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det är flest personer som varslats om uppsägning inom hotell och restaurang, bemanning samt besöksnäring. 11 887 stycken i mars i år att jämföra med 67 förra året.

– Vi ser nu också en spridning till transport och handel. Vi följer utvecklingen noga. Regeringens åtgärder förväntas ha en dämpande effekt på hur många som blir uppsagda. Men det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir, säger Annika Sundén.

Det har även kommit in varsel inom industrin men inte inom alla områden. När vi tittar på siffrorna i Arbetsförmedlingens tabell kan vi konstatera att det är noll varsel inom utvinning av mineral. Inte heller inom försörjning av el, gas, värme och kyla har det lagts några varsel. För ett år sedan låg där 30 varsel.

Inom tillverkning ligger 2 013 varsel mot 584 år 2019.

Inom byggverksamheten ligger 1 210 varsel mot förra årets 479.

För vattenförsörjning med avloppsrening, avfallshantering och sanering är motsvarande siffra i år 409 stycken medan där inte lågra några varsel förra året.

Och det finns fortfarande branscher där det saknas arbetskraft.

– Exempelvis finns det ett behov av personal inom vård och omsorg samt gröna näringar, säger Annika Sundén.

Hittills under mars månad är det sammantaget 36 800 personer som varslats om uppsägning. Mars månad 2019 var antalet varslade personer 3 292.

De månader som historiskt haft de högsta varseltalen är november 1992 med 22 200 berörda och november 2008 då 19 900 personer varslades om uppsägning.

Företag som väljer korttidsarbete för sina anställda ska inte lämna en varselanmälan till Arbetsförmedlingen. Ansökan görs hos Tillväxtverket. Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka 7 april, men kan tillämpas retroaktivt från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.265