23948sdkhjf

Riksbankens undersökning bekräftar dominoeffekten

Tre gånger om året intervjuar Riksbanken de största företagen inom industri-, bygg-, handels- och delar av tjänstesektorerna. Den här gången har även frågor om påverkan av coronavirusets utbrott och spridning tagits med.

Coronapandemin har påverkat storföretagen kraftigt och situationen har försämrats snabbt. Företagen drabbas av produktionsstörningar, minskad efterfrågan och finansieringssvårigheter.

Trots att produktionen i Kina har börjat komma igång igen har industrin börjat stänga ner fabriker i Sverige. Det beror på de restriktioner i delar av Europa som förhindrar personal att komma till arbetsplatser och om stängda gränser som hindrar transporter.

Underleverantörerna drabbas när industrin skjuter upp investeringar och underhåll av anläggningar.

Handels- och tjänsteföretagen och fordonsindustrin rapporterar om personalneddragningar. Övriga industriföretag har ännu inte behövt minska antalet anställda men tror att man kommer behöva göra det framöver.

Företagen är positiva till regeringens åtgärdspaket och utreder hur de kan använda sig av detta. Samtidigt uppger flera att mer krävs för särskilt utsatta branscher.

Flera industriföretag anser att villkoren för finansiering har försämrats och brist på likvida medel ses som det största problemet.

Om undersökningen:

Representanter för 31 företag med totalt cirka 230 000 anställda i Sverige intervjuades under perioden 12-28 februari. Den 4-6 mars respektive den 16-19 mars genomfördes dessutom telefonintervjuer med drygt 50 industri-, handels- och tjänsteföretag respektive drygt 60 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer, med anledning av coronavirusets utbrott och spridning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125