23948sdkhjf

Starkt resultat för LKAB

Stabil produktion och gynnsamma marknadsvillkor trots lägre leveranser - det gjorde att LKAB fick ett starkt resultat 2019.

- LKAB investerar kraftigt i framtiden, vilket förutsätter att vi är konkurrenskraftiga här och nu. Jag är mycket stolt över arbetet som LKABs medarbetare gör. Vi arbetar parallellt med förbättringar i vardagen och med att skapa förutsättningar för stora tekniksprång, säger Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB.

Årsredovisningen för 2019 visar att rörelseresultatet blev 11 788 miljoner kronor. Det är en ökning på 72 procent jämfört med 2018. Det operativa kassaflödet stärktes till 6 981 miljoner kronor att jämföra med 2018 års flöde som var 3 386 miljoner kronor.

Under året har bland annat sättet att arbeta strategiskt med underhåll för att optimera produktionen utvecklats.

- Vi räknar med att vi inom fyra till sex år har genomfört alla större underhållsinsatser. Därefter kommer vi successivt att gå över till nya produktionsstrukturer. 

Hur ser du på LKABs utsikter framåt?

- I takt med att världens befolkning fortsätter att växa kommer behovet av stål, och därmed högkvalitativ järnmalm också att öka. Men värdekedjan, från gruva till stålverk, måste vara hållbar och här är LKAB med och leder övergången. Det innebär att vi beaktar såväl miljömässiga som ekonomiska och sociala aspekter.

- LKAB utgår bland annat ifrån Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen i utvecklingen av våra strategier och vi har under året anslutit oss till Global Compact för att ytterligare tydliggöra vårt ansvarstagande inom såväl miljö som mänskliga rättigheter, arbetsrätt och antikorruption.

- Vi har stora utmaningar framför oss men är fast beslutna att driva industriella teknikskiften samtidigt som vi tillvaratar vårt kunnande inom brytning, förädling och logistik för att bredda verksamheten.

- Jag är stolt över att LKAB visar vägen och jag är övertygad om att vi samtidigt bygger ett starkare bolag, säger Jan Moström i årsredovisningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062