23948sdkhjf

En inblick i B&Rs smarta fabrik

Hos B&R har Industri 4.0 varit en del i över tio år, och nu delar de med sig av hur en smart fabrik kan se ut. Hos B&R för Industri 4.0 samman människor och maskiner då de jobbar hand i hand.

På automationsspecialisten B&Rs huvudkontor i Eggelsberg, Österrike, har Industri 4.0 varit en del av vardagen i mer än 10 år, och antalet anställda har ständigt ökat under hela denna tid. B&Rs smarta fabrik är helt ansluten, och det möjliggörs av ett ERP-system som optimerar schemat för produktionsorder och säkerställer att logistiken fungerar smidigt.

B&R har redan många hjälpsystem i bruk som är särskilt användbara vid tillverkning av industriella datorer. Det gör det möjligt att på ett flexibelt sätt tilldela varierande uppgifter till personalen och garantera en hög produktkvalitet.

Fördelarna med den digitala fabriken visas av vår PC-produktion. Efter en kort utbildningsperiod kan B&R-anställda montera vilken dator som helst på en specifik arbetsstation med upp till 250 miljarder olika konfigurationsalternativ, säger Robert Perperschlager, operativ chef på B&R.

På FH och projektet för Framtidens arbetsplats testar B&R nu andra alternativ av hjälpmedel, för att utvärdera deras lämplighet för praktisk användning. För närvarande utvärderar B&R ett system som ska stödja underhållspersonal och fälttekniker i deras dagliga arbete.

Vid hanteringen av komplexa delar spelar samarbetsrobotar en allt viktigare roll som direkt stödjer montören, förklarar Robert.

Robert berättar att det systemet går ut på, är att en ansvarig anställd omedelbart ska bli meddelad via en smartklocka, om det sker något fel på någon av produktionsmaskinerna. På så sätt kan personen snabbt vara på plats, var personen än befinner sig.

Systemet känner av hotet av ett kommande maskinfel, skickar denna information till ERP-systemet, som sedan söker i en databas för att avgöra vilken individ som är kvalificerad för reparationen och meddelar personen via smartklockan, berättar Robert.

Det smarta underhållningssystemet prioriterar även inkommande meddelanden beroende på hur brådskande de är. Smartklockan kommer att variera intensiteten av vibrationerna beroende av hur brådskande det inkommande meddelandet är.

Med en pågående utökning av sina hjälpsystem fortsätter B&R att utveckla sin digitala, anslutna tillverkningsverksamhet och visar att människor fortsätter att vara hjärtat i framtidens fabrik. Intelligenta maskiner och system stöder och avlastar de anställda – men ersätter dem inte på något vis.

För att stödja personalen i B&R-produktionen ännu bättre i framtiden, samt för att förbättra deras samarbete med maskiner, arbetar B&R med Övre Österrikes University of Applied Sciences på projektet Human Centered Workplace for Industry, Framtidens arbetsplats. Universitetet analyserar nuvarande arbetsmiljöer och bygger sedan en prototyp av framtidens arbetsplats i laboratoriet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.175