23948sdkhjf

Datacenterboomen fortsätter

Datacenterboomen fortsätter i Sverige.

Facebook, Google och Amazon har alla projekt i olika faser runt om i landet. I Gävle och Sandviken är Microsoft igång med bygget av nya serverhallar. Etableringen innebär redan ett lyft för det regionala näringslivet.

Efn ekonomikanalen intervjuade Gävle kommuns näringslivsdirektör Mattias Durnik i februari i år. Det var innan vidden av coronautbrottet i Sverige blev känt på allvar. Då berättade han bland annat om de arbetstillfällen vi kan förvänta oss.

- Dels så kommer själva etableringen i sig att generera arbetstillfällen och tittar vi till exempel på Luleå där Facebook etablerade sig för några år sedan så ser vi att det ger mycket kringeffekter också. För varje anställd på Microsoft så kan vi se två, tre kanske fyra personer som anställs utöver det i andra funktioner, i underleverantörsled och liknande. Så för kommunens del är ju det här otroligt intressant, säger Mattias Durnik.

Han ser möjligheter att skapa en knutpunkt för datacenter.

- Vi tillsammans med andra aktörer – det är ju många som är involverade i det här, framför allt jobbar vi jättenära och bra tillsammans med Sandvikens kommun – måste se vad vi kan skapa för möjligheter långsiktigt och vi som kommuner kan kanske skapa en nod för datacenter här framöver.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093