23948sdkhjf

Kraftindustrin tar hjälp av drönare

Drönarna har gjort sitt intåg inom kraftindustrin. Inte bara för att de kan sänka kostnaderna för kraftledningsinspektioner. Resultatet kan bli ännu säkrare.

Idag lägger svensk kraftindustri mycket tid och kostnader på att inspektera och underhålla sina kraftledningar med hjälp av helikoptrar och markbesättningar. Drönare förbättrar tillgängligheten, säkerheten, ökar tillförlitligheten och minskar responstiden för skadeavhjälpande åtgärder.

Det berättar One Nordic som därför byggt upp en ny nationell verksamhet inom drönartjänster för kraftindustrin.

- Med hjälp av drönare kan man enkelt komma åt avlägsna högspänningsledningar i otillgänglig terräng vid både rutinmässiga inspektioner eller kartläggning av skador efter stormar, säger Mikael Lövgren, ansvarig för drönartjänster inom One Nordic.

E.on energidistribution är ett av de bolag som tidigt har sett och utforskat fördelarna med tekniken. De har tilldelat One Nordic uppdraget att montera 28 fågelavvisare på ett 240 meter långt ledningsspann över vatten utanför Rimforsa söder om Linköping.

- Drönarinspektioner är framtiden inom kraftindustrin. Det kommer spara mycket tid och pengar vid svårare inspektionsprojekt. Vi har under 2019 kört ett pilotprojekt på Öland tillsammans med One Nordic där vi kontrollerade stolpar, linor och isolatorer på kraftledningar. Vi är mycket nöjda med utfallet, säger Per Sundqvist på E.on.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109