23948sdkhjf

Var källkritisk

Inte alls oväntat. Nu börjar nätbedrägerier kopplade till coronaviruset att dugga tätt. Det har skett en kraftig ökning av bedrägerier bara den senaste veckan.

Och det är så det brukar se ut vid stora samhällskriser menar Internetstiftelsen.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

– Tillvägagångssätten liknar de vi ser även utanför kristider. Men genom att använda människors oro, och med anpassade budskap till coronasituationen, kan bedragarna lura människor att ta stressade och felaktiga beslut, säger Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning på Internetstiftelsen.

Det vi ser är bland annat mejl med information om coronaviruset som utger sig komma från myndigheter som Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen WHO eller välkända organisationer. Mottagaren ombeds till exempel att läsa en bifogad fil, som innehåller skadlig kod.

Det kommer erbjudanden om hjälp att handla matvaror och försäljning av påstådda egentester för coronaviruset. Alltid med uppmaning att betala med betalkort.
Falska insamlingar som sägs gå till vaccin eller sjukvård. Ofta uppmanas vi skänka pengar i bitcoin.

– Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att luras på, så var uppmärksam. Det kommer att komma nya typer av bedrägeriförsök. Men genom att höja sin egen kunskapsnivå minskar man risken att bli lurad idag och imorgon, säger Björn Appelgren.

Det generella rådet är att tänka källkritisk och skydda sin teknik och att inte lämna ut lösenord eller betaluppgifter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.205