23948sdkhjf

Samarbete ger billigare drift och underhåll

Det blir lägre kostnader för drift och underhåll genom samarbete. Det erfar flera kommuner i Skåne i en gemensam satsning på förbättrad infrastruktur och effektivare drift.

Den gemensamma IT-avdelningen för kommuner i norra Skåne kallas IT 4K. Och trots namnet är det inte mindre än fem kommuner som ingår i samarbetet - Bjuv, Klippan, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga.

– Vårt samarbete inom IT 4K ger oss fördelar både när det gäller samordning av inköp och rent operativt. Nu får vi en lösning som kan skala uppåt ordentligt, samtidigt som vi bygger en mer enhetlig infrastruktur som ger lägre kostnader för drift och underhåll, säger Johan Thümmel, IT-chef för IT 4K.

Nu har de i ett treårigt avtal bett Proact bygga trådlösa nätverk med den nya tekniken Wi-Fi 6 till sina 67 000 invånare. Efter upphandling ska kommunerna investera i en gemensam teknisk infrastruktur som ger högre kapacitet för kommunikation mellan olika enheter och skapar bättre möjligheter för användarna att utnyttja digitala tjänster och verktyg.

Investeringen handlar mycket om att bygga för framtiden och möta förväntade behov av ökad kapacitet för datakommunikation, framför allt från skolan. Den pedagogiska verksamheten i skolorna i de fem kommunerna med sammanlagt 13 500 elever vilar allt mer på molnbaserade plattformar. Samtidigt ökar användningen av högupplöst video snabbt, vilket kräver än mer kapacitet i nätverken och större bandbredd mot internet – en utveckling som av allt att döma kommer att fortsätta.

– För Proact är det fantastiskt att vi kan vara med och bidra till IT 4K och deras satsning på att bygga en modern och framtidssäker infrastruktur. Detta samarbete är en lysande förebild för hur även mindre kommuner kan digitalisera utifrån sina förutsättningar och ta vara på möjligheterna med ny teknologi, säger Lena Eskilsson, vd för Proact IT Sweden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109