23948sdkhjf

Davids kamp mot Goliat - rörig strid om patent på relining

I tre år har de hållit på i olika instanser hos Patent- och marknadsöverdomstolen. Det blev Peanta Inventions som slutligen gick segrande ur striden mot Per Aarsleff.

Peanta Inventions är bolaget bakom varumärket och produkten UV-Relining som levererar utrustning för rörinfordring. De är sex stycken heltidsverksamma varav två är konsulter.

Läs också: Nya rör i gamla banor

För drygt tre år sedan stämde det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff Peanta Inventions för patentintrång.

Per Aarsleff är med sina 6000 anställda en del av den internationella Aarsleff-koncernen med säte i Danmark, och en verksamhetsgren inom koncernen som avser underhåll och förnyelse av rörledningar.

Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att Aarsleff inte bevisat att intrångsföremålet tar emot tillräcklig kylning för att kunna användas under en längre tid och underkänner därför Aarsleffs begäran.

På Peanta Inventions är glädjen stor.

– Denna segdragna rättsprocess har såklart varit en krävande tid och tagit mycket av vår energi. Men tack och lov så vinner inte alltid den aktör med mest pengar bakom sig och nu fick rättvisan segra. Därmed kan vi återgå till att fokusera helt på våra kunder och expansion, säger Taus Gerner-Rasmussen, försäljningschef och delägare i Peanta Inventions.

Det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff måste nu betala knappt fem miljoner i rättegångskostnader efter att ha försökt stoppa det svenska företaget Peanta Inventions rörinfordringsanordning. Domen går inte att överklaga.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078