23948sdkhjf

Drönarbesiktar luftledningar

Drönaren drivs av en mindre elmotor och flyger tyst som ett glidflygplan.
Karlskoga energi och miljö har börjat besikta högspänningsledningarna med drönare.

En gång per år besiktas alla luftledningar i det 23 mil långa nätet som finns i Karlskoga kommun och Bjurtjärnsområdet i Storfors kommun. Vid besiktningen kontrolleras bland annat att ledningarna är fria från träd och säkra för allmänheten. Från luften får man en bättre överblick och kan upptäcka fel som inte går att se från marken. Det är ett förebyggande arbete som är viktigt för att kunna hålla en fortsatt hög leveranssäkerhet.

Tidigare har besiktning utförts med helikopter. Den nya lösningen med drönare innebär betydligt mindre CO2-utsläpp, ger en säkrare och bättre arbetsmiljö för personalen och skrämmer inte djur och människor när den passerar.

- Vi är glada att ha den här lösningen på plats. Sett ur ett miljöperspektiv minskas utsläppen med drygt ett halvt ton koldioxid, djuren slipper bli skrämda av buller och personalen slipper långa och till viss del riskfyllda arbetspass i en lågt flygande helikopter, säger marknadschef Peter Jarl.

Arbetet beräknas pågå under cirka en månad och tack vare den nya tekniken kommer allmänheten att bli minimalt påverkade.

- Två drönarpiloter kommer att flyga när vädret tillåter och arbetet ska var klart senast den 9 april, berättar Peter Jarl.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109