23948sdkhjf

Underrättelseverksamhet söker kontakt på sociala medier

Nu går Försvarsmakten ut med att den utländska underrättelseverksamheten som riktats mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Dessutom används sociala medier som Linkedin för kontakttagning.

Den bilden ger Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must i sin årsöversikt 2019 och radar upp ett antal områden.

Läs också: Bolidens smarta batterilager i drift

De pågående konflikterna i Mellanöstern och Afrika, cyberattacker, påverkansoperationer och terrorism har påverkat Sverige på olika sätt.

Kinas agerande och växande globala inflytande har fått allt större betydelse för Sverige och Europa.

Dynamiken mellan USA, Kina, Ryssland och EU har påverkat det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde.

Situationen i närområdet har försämrats över tid och har under året präglats av ökad militär aktivitet, med ökad risk för militära incidenter och konfrontation som följd.

Läs också: Ditt företag kan bidra till att lösa kapacitetsbristen i elnäten

Förra året trädde även den nya säkerhetsskyddslagen i kraft.

– Den nya lagen har gett oss ett bredare mandat för att kunna utveckla säkerhetstjänsten i Försvarsmakten, och den är också ett bra stöd för att stärka säkerhetsskyddet i samhället i stort, säger Lena Hallin som tillträdde posten som chef för Must 1 maj 2019.

Verksamheten som bedrivs av främmande underrättelsetjänster gör att mer samverkan inom totalförsvaret och med externa partners blir ännu viktigare för att Must ska kunna lösa sina uppgifter och möta den allt mer komplexa hotbilden.

Som goda exempel på samverkan lyfter Lena Hallin väl etablerade exempel som Nationellt centrum för terrorhotbedömning , NCT och det fördjupade samarbetet inom cybersäkerhet som sker inom ramen för nyetableringen av det nationella cybersäkerhetscentret.

– Under 2020 kommer vi att arbeta mycket med hantering av stordata, utveckling, informationssäkerhet, underrättelsehotet, cyberhot, och inte minst AI-utveckling, säger Lena Hallin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109