23948sdkhjf

Unik förhandling om Preemraff

Uppdatering fredag 13 mars: Nu är förhandlingarna avslutade och Mark- och miljööverdomstolen har beslutat om när de kommer att lämna över sitt yttrande till Regeringen för beslut. Det blir den 15 juni, klockan 14.

Äldre uppdateringar

I tisdags, inledde Mark och - miljööverdomstolen förhandling i Lysekil om Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil. Demonstranter hade samlats som motsätter sig utbyggnaden.

Händelsen är unik i Rättssverige då domstolen enbart ska ta fram ett beslutsunderlag till regeringen som sedan ska fatta beslutet om Preems utbyggnad. Motpart i förhandlingarna är bland annat Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen.

Uppdatering tisdagen: Sveriges radio sänder direkt och rapporterar om ett hundratal demonstranter på plats och en stor polisinsats med hästar och helikopter. En halvtimme efter mötets inledning är allt dock fortfarande lugnt. Precis som polisen räknat med.

– Inget oväntat har skett, än så länge har det gått lugnt till. Vilket vi räknade med, säger polisens presstalesperson Anna Göransson. 

Uppdatering tisdag: 250 demonstranter är nu på plats i Lysekil i samband med att förhandlingen om Preems utbyggnad inleds.

– Vi hade räknat med minst det dubbla antalet, men det kan ju hända att fler ansluter under dagen, säger Göransson, polisens presskommunikatör som menar att Polisen har inlett en så kallad särskild händelse och det kommer vara stor polisiär närvaro i staden då det väntas stora protester mot utbyggnaden. 

– Vi kräver att regeringen agerar i linje med Parisavtalet och avvecklar Sveriges fossilberoende. Det är uppenbart att företag som Preem inte kommer leda klimatomställningen, utan där behövs politiska beslut, säger Jessica Lovell, talesperson för Stoppa Preemraff i ett pressmeddelande.

Det finns också en betydande andel personer som uttryckt sig positiva till Preemraffs utbyggnad, men några ur denna grupp har inte gett sig tillkänna i Lysekil hitills, uppger Anna Göransson. 

Uppdatering tisdag kväll: Polisen har beskrivit förhandlingsdagen som lugn och att färre personer dök upp än vad de hade räknat med. Stödet för Preemraff var svagt ute på gatorna under förhandlingens första dag.

Strax efter klockan 12.00 startade ett demonstrationståg som skulle gå från Lysekil till Preemraffs grindar. Med poliseskort togs sig tåget på drygt 180 personer genom regn och rusk för att visa sitt missnöje över företagets planerade utbyggnad. Vid halv fyra-tiden nådde tåget fram efter 14 kilometer och 250 meters promenad.

Där lämnades sedan ett manifest över till representanter för Preemraff.

Enligt polisen kunde demonstranterna bussas tillbaka under lugna omständigheter och säger att inga anmälningar gällande demonstrationerna har kommit in till dem under dagen.

Artikeln kan komma att uppdateras

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141