23948sdkhjf

​Swecos nya uppdrag – planera bangård för Västlänken

När Västlänken öppnas förändras trafikeringen i Göteborgsområdet. Trafikverket har därför gett Sweco i uppdrag att ta fram en järnvägsplan. Uppdraget är ett i raden av flera järnvägsuppdrag som Sweco vunnit de senaste månaderna.

Uppdraget av järnvägsplanen är inklusive miljökonsekvensbeskrivning och systemhandling för en ny bangård som kommer att rymma 2 000 tågmeter uppställningsspår uppdelade på fyra 250 tågmeters spårlängder. Anläggningen i Lärje ska utformas för att klara en eventuell framtida utbyggnad motsvarande 1 000 tågmeter uppställningsspår.

Läs också: Ditt företag kan bidra till att lösa kapacitetsbristen i elnäten

I uppdraget ingår också att ta fram förfrågningsunderlag för totalentreprenad och byggplatsuppföljning.

– Utmaningen i det här uppdraget är att hitta rätt lösning för tågen på en begränsad yta. Vidare ska byggnationen av bangården också planläggas för att orsaka så lite friktion som möjligt med den samtidiga byggnationen av Västlänken, säger Jan Thulin, vd för Swecos järnvägsverksamhet.

Planen kommer att bli föremål för samråd hos olika berörda myndigheter, fastighetsägare och andra intressenter.

I och med det nya uppdraget fortsätter Sweco sin expansion inom järnvägsområdet och det kommer även bli fråga om att nyrekrytera till Göteborgskontoret. I uppdraget kommer flertalet av Swecos experter involveras.

Swecos uppdrag, som är värt ca 31 miljoner kronor, startar i februari och förfrågningsunderlaget ska vara klart i slutet av 2022. Byggplatsuppföljningen kommer sedan att pågå fram till 2026.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093