23948sdkhjf

Underhållsmässan: Skyddsombudsdagarna för säker industri

Tillverkningsindustrin är hårt drabbad av olyckor. Förra året inträffade 5 651 olyckor som ledde till sjukskrivning. Det motsvarar ungefär 20 per dag eller en procent av de anställda.

På Underhållsmässan i Göteborg uppmärksammas säkerheten inom industrin.

Framför allt handlar olyckorna om fallolyckor från låg höjd, skador med fordon inblandade eller halk- och snubbelolyckor. Skärolyckor är också vanligt förekommande. Med drygt en halv miljon personer anställda utgör tillverkningsindustrin en av våra största branscher – och en av de mest olycksdrabbade.

Conny Lundberg är ombud på IF Metall. Han menar att mörkertalet över antalet olyckor är stort och att uppskattningsvis bara en av fem olyckor anmäls.

– Dessutom sker det dagligen incidenter som hade kunnat utvecklas till en olycka. Vi uppskattar att det sker ungefär fem gånger så många incidenter som olyckor varje dag, säger han.

Anledningarna till att olyckorna inträffar är ofta det höga tempot och en alltför tight bemanning. Bara ungefär var fjärde industriarbetare använder dessutom skyddsutrustning regelbundet och många är osäkra på om de använder den rätt, enligt en rapport från Skydda.

– Säkerhetskulturen skiljer sig mycket åt mellan arbetsplatser. Säkerhetsarbetet måste finnas med hela vägen från ledning och ner i organisationen. Där det inte fungerar handlar det ofta om att man inte samverkar med varandra och inte säger stopp när man ser något som utgör en risk. Vi måste börja tänka mer som vi gör inom familjen, bry oss om varandra och ta ansvar för varandra. Dessutom måste vi bli bättre på att rapportera in tillbud, eftersom det är av dem vi lär oss och det som gör att vi hinner sätta stopp innan en olycka faktiskt inträffar, säger Conny Lundberg.

Parallellt med Underhållsmässan arrangeras Skyddsombudsdagarna på Svenska Mässan den 11-12 mars. Här får arbetsgivare tips om hur de kan öka säkerheten och arbeta proaktivt med arbetsmiljöarbetet.Mycket av lösningen handlar om att kartlägga riskerna på arbetsplatsen, att prioritera säkerhetsarbetet i hela organisationen, att utbilda och involvera medarbetarna och inte minst att stärka skyddsombudens roll på arbetsplatsen.

– Många olyckor sker i samband med underhållsarbete, inte minst vid akuta stopp. Ett av Underhållsmässans teman är Industriell säkerhet. Vårt syfte med Skyddsombudsdagarna är att lyfta viktiga frågeställningar med bäring på fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Vi är glada över att kunna samverka med några av branschens viktigaste aktörer i den här frågan, säger Anna Jarnö, Business Manager för Underhållsmässan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109