23948sdkhjf

5,7 miljarder cyberattacker förra året

En ny rapport från cybersäkerhetsleverantören F-Secure visar att den takt angreppstrafiken ökade förra året saknar motstycke jämfört med tidigare år. Det kan bara bli bättre.

F-Secures globala nätverk av säkerhetsmekanismer registrerade 5,7 miljarder attacker förra året. Det i jämförelse med året innan då endast strax över en miljard angrepp registrerades. Enligt den nya rapporten är angripare fortfarande mycket intresserade av att använda maskar och kryphål med koppling till EternalBlue.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

Angriparna visar fortfarande stort intresse för IoT-enheter. Det indikerar mängden telnettrafik och angrepp mot SSH som också var hög. De skadeprogram som hittades i säkerhetsmekanismerna dominerades av olika versioner av Mirai.

Antalet skräppost med ransomware sjönk men ransomware blev mer målinriktat och effektfullt, vållade större skador, riktades mot företag och krävde summor på hundratusentals dollar.

Rapporten innehåller även en tillbakablick på de senaste tio årens informationssäkerhet, ett decennium präglat av en mängd överträdelser, uppkomsten av skadlig programvara från nationsstater och förödande angrepp på leveranskedjor.

Men nu ser F-Secure däremot ljust på framtiden.

— Det senaste decenniet var ganska negativt för informationssäkerheten, men nästa decennium kommer att bli bättre. Det verkar inte alltid så, men vi blir bättre. När du befinner dig mitt i alla nyheter om allvarliga brott och dataintrång kan det se ut som att det blir värre, men det blir det inte. Om du tittar på nivån på de säkerhetsverktyg vi använde år 2010 och i dag är de som natt och dag. Vi rör oss i rätt riktning, säger Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure.

Rapporten heter Attack Landscape H2 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.296