23948sdkhjf

Snart ersätts Svampen i Örebro

Svampen i Örebro, det gamla välbesökta vattentornet från 1958 håller på att få en ersättare. Vattenreservoaren Lyra kommer att rymma dubbelt så mycket vatten som Svampen.

På så sätt säkras vattentillgången för lång tid framåt. Beställare är Örebros kommun och utförare är NCC.

– Som ordförande i Tekniska nämnden är jag mycket glad att vi nu kan sätta spaden i jorden för Lyra, som ska säkra Örebroarnas vattenförsörjning in i framtiden, säger Anders Ohlsson (C) ordförande i Tekniska nämnden vid Örebro kommun.

Under processens gång har Örebro kommun och NCC tillsammans lyckats få ner priset med cirka 10 procent.

– Under den förhandlade upphandlingen har vi gemensamt tittat på möjligheterna att reducera kostnaden. Vi på NCC ser att det finns en potential även i andra projekt om man jobbar tillsammans, exempelvis i så kallad partnering, säger Henrik Enell, regionchef, NCC Infrastructure.

Lyra kommer att byggas i Adolfsberg i södra delen av Örebro och ska förse mer än 160 000 kommuninvånare med vatten.

– Örebro växer med cirka 2000 invånare per år, vi är landets sjätte största kommun, och då behöver även vattenproduktionen växa. Även företagen i Örebro blir alltfler, liksom sjukvården och andra verksamheter, och vi behöver helt enkelt mer vatten än vad Svampen kan erbjuda, säger Jenny Johrin, chef för vatten och avlopp i Örebro kommun.

Kontraktet är värt cirka 150 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109