23948sdkhjf

Sensorer som drivs av LED-lampor

En forskargrupp vid Uppsala universitet har tagit fram en ny sorts färgämnessolceller för inomhusbruk som drivs av ljuset från lysrör och LED-lampor.

Internet of Things, IoT är det växande nätverket av elektroniska enheter och sensorer som är uppkopplade till internet. Forskare uppskattar att vid år 2025 kommer runt 75 milliarder IoT-sensorer vara i bruk varav en stor del kommer att sättas upp inomhus.

Läs också: Modern borrteknik öppnar för geotermisk urkraft

För att kunna installeras på ett hållbart sätt måste IoT-sensorerna bli autonoma vilket innebär att de fungerar helt utan batterier eller elsladdar. Därför måste en lokal energikälla hittas som kan försörja sensorerna med energi - även inomhus.

– Genom att känna till spektrumet av ljuset som sensorerna kommer att placeras i kan vi välja färgämnen som absorberar just dessa våglängder. Då omvandlar solcellerna en större mängd energi än om man har statiskt utvecklade solceller. Samtidigt håller solcellerna en hög spänning, vilket är mycket viktigt när de ska driva elektroniska enheter, säger Marina Freitag.

Det är Marina Freitag vid institutionen för kemi som leder forskarlaget som utvecklat de nya solcellerna. Cellerna kan omvandla upp till 34 procent av synligt ljus till elektricitet för att driva ett brett utbud av olika IoT-sensorer.

De senaste resultaten är ett stort steg mot hållbara sensorer som till exempel kan användas på kontor och inom lagring och transport.

– Solceller utvecklade för optimala egenskaper i låg ljusintensitet inleder ett nytt kapitel för sensorelektroniken. Vi kan äntligen använda en energikälla som hittills nästan inte rörts. Kombinationen av hög verkningsgrad, låga kostnader och icke-hälsoskadliga material är nyckeln till hållbara IoT-nätverk, säger Marina Freitag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078