23948sdkhjf

Allt fler miljarder satsas på stamnät

Svenska kraftnäts investeringar under de kommande tre åren beräknas uppgå till 17,2 miljarder kronor – drygt fyra miljarder kronor mer än föregående års treårsplanering.

Läs också: Bolidens smarta batterilager i drift

Enligt den verksamhetsplan Svenska kraftnät lämnat till regeringen beror den ökade investeringstakten på behovet av ett robust stamnät med god överföringskapacitet.

- Kraftsystemet präglas av en allt snabbare omställning till följd av politiska beslut, utveckling av ny teknik, nya användarmönster och helt nya användningsområden för el. Det ställer ökade krav på oss för att säkerställa ett kraftsystem som är säkert, effektivt och rustat för nya utmaningar, säger Peter Wigert, finansdirektör på Svenska kraftnät.

Ny byggs nya ledningar och gamla rustas upp. Närmare 60 miljarder kronor ska investeras i transmissionsnätet och för verksamhetsinvesteringar som IT-projekt under de kommande tio åren.

Under perioden 2021–2023 planeras investeringar om cirka 2,5 miljarder kronor på projekt med fokus på IT. Det är investeringar som behövs för att möta kraven som följer av ett förändrat kraftsystem med nya krav på stödtjänster och anpassade marknadslösningar. Det rör sig även om att implementera det europeiska regelverk som växt fram under senare år och som konkretiseras i nätkoderna.

- En förutsättning för att vi ska hålla investeringstakten är att vi lyckas med framkomlighet och tillstånd. Tillståndsprocesserna pågår under många år och är beroende av såväl Svenska kraftnäts arbete som andra myndigheters beslut. Utan tillstånd kan projekt inte genomföras enligt plan, säger Peter Wigert.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093