23948sdkhjf

Södra får smarta sensorer mot oförutsedda stopp

70 stycken smarta sensorer från ABB är på plats på en massatork vid Södra Cell i Mönsterås. I pilotprojektet ska givare mäta varvtal, vibration, manteltemperatur, antal start och stopp, drifttid, effekt samt lagerkondition.

– Tanken att använda oss av trådlösa givare för tillståndskontroll – vibrationsövervakning har vi haft ett tag men tekniken är relativt ny så vi har hållit oss avvaktande för att se hur det utvecklas. Nu fick vi ett bra tillfälle och ett bra objekt att testa på, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker vid Södra Cell.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

ABB Ability Smart Sensor mäter driftskritiska parametrar via utrustningens ytterhölje som sedan analyseras via en säker molntjänst. Resultatet levereras tillbaka i form av information om utrustningens skick och prestanda så att användarna kan identifiera problem och funktion på sitt system och minska riskerna för oförutsedda stopp.

På så vis kan underhåll planeras efter aktuella behov snarare än baserat på generella scheman och fabriksrekommendationer. Det förlänger utrustningens livslängd, minskar underhållskostnaderna och reducerar eller eliminerar oplanerade driftstopp.

Även arbetsmiljön förbättras. Tidigare utfördes konditionsö­vervakning genom mätning av vibrationer med handinstrument. Nu kan övervakningen göras digitalt.

– En av fördelarna med smarta sensorer är också att motorerna kan mätas utan risk när de till exempel är nära roterande delar eller där det behövs liftar och ställningar för att komma åt manuellt, säger Roland Nordin, Servicechef på ABB Motion i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.234