23948sdkhjf

Uppdraget: Smart underhållsplanering

Smart underhållsplanering är det uppdrag Sustend fått av Allingsåshem.

– Vi såg att det fanns ett behov i verksamheten av att strukturera upp det planerade underhållet. Då är uppdaterade underhållsplaner ett bra verktyg för en effektiv, långsiktig planering av vårt underhålls- och reparationsarbete för hållbara och långlivade fastigheter som våra hyresgäster kan trivas i. Vi saknade underlag för att kunna göra bra och relevanta bedömningar av fastigheternas kondition och behovet av underhåll, vilket gjorde det svårt att uppskatta den ekonomiska faktorn för det nödvändiga underhålls- och reparationsbehovet över tid, berättar Henrik Larsson som är upphandlingsansvarig på Alingsåshem.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

Sustends uppdrag består inledningsvis i att inventera och besiktiga Alingsåshems bestånd av bostadsfastigheter och därefter upprätta underhållsplaner för dessa. Det handlar om runt 3000 lägenheter i 48 fastigheter.

– Vi kommer använda underhållsplanerna till att prioritera, planera och optimera vårt underhållsarbete för att öka livslängden på våra fastigheter och minska deras miljöpåverkan över tid. På så sätt får vi en god långsiktig fastighetsförvaltning, med en förbättrad boendemiljö för våra hyresgäster, säger Henrik Larsson.

– Det är superkul att få sätta tänderna i ytterligare ett kommunalt fastighetsbestånd. Vi har under åren byggt upp en kompetens inom underhållsplanering av stora fastighetsbestånd som gör att vi kan skapa stora värden för kunden i form av ökad överblick, minskad tidsåtgång och sänkta underhållskostnader. Med digitala verktyg och processtänk kan vi ta fram bra underhållsplaner men ändå till en rimlig kostnad. Detta är en styrka som gjort att vi har kunnat få en rad liknande uppdrag på senare tid. Strukturerad och smart underhållsplanering är en nyckelfaktor för att de kommunala bolagen ska kunna hantera sina stora kommande underhållsberg effektivt. Här vet vi att Sustend kan skapa stor samhällsnytta, säger Anton Klintenberg som är vd på Sustend.

I uppdraget ingår även en option på underhållsplanering av Alingsåshems bestånd av kommersiella lokaler och samhällsfastigheter. Uppdraget utförs av Sustend under större delen av 2020 och genomförs effektivt med webbaplikationen Planima.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.282