23948sdkhjf

Cybersäkerheten allt viktigare del i totalförsvaret

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB sammanfattar vad som hänt i verksamheten under förra året kommer cybersäkerheten högt upp.

Myndigheten ansvarar för att stärka samhällets motståndskraft mot olyckor samt kriser och krig, tillsammans och genom andra aktörer.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

Cybersäkerhet och säkra kommunikationer blir allt viktigare även som en del av totalförsvaret. Under året har det lagts stort fokus på ett högre tempo för samhällets totalförsvarsplanering och förberedelser inför Totalförsvarsövning 2020. 

Samarbete över gränserna och delaktighet från allmänheten är andra delar som tas upp i redovisningen. Under 2019 lanserades Rakel sekretess och blåljusmyndigheternas kommunikationsnät i Norge, Sverige och Finland kopplades ihop. Gränsöverskridande samverkan övades i övningen Barents Rescue som Sverige stod värd för 2019.

Grundutbildningarna för deltidsanställda i kommunal räddningstjänst har byggts ut och utvecklats. Flera kampanjer har gjorts riktade till allmänheten i syfte att öka individens och därmed samhällets motståndskraft.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094