23948sdkhjf

Ännu en bransch i kris?

I en artikel i medlemstidningen Svensk vindkraft som branschföreningen Svensk vindkraftförening ger ut varnas det för en bransch i kris.

Dagens låga intäkter från försäljningen av el och certifikat täcker inte ens drift och underhåll av vindkraftverken skriver tidningen.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

När de låga intäkterna inte räcker för att täcka löpande kostnader får delägarna i vindparkerna hjälpa till och betala drift och underhåll.

– Det är bolag med hög belåning som är mest sårbara, menar Peter Sirland från bolaget Siral, som förvaltar och sköter driften åt vindkraftsägare.

Några bolag har gått i konkurs. Ett av dem är Sörgårdsvind i Västra Götaland.

– Turbinen från Vestas gick bra. Bankens kalkyl byggde dock på ett avräkningspris på 70 öre/kWh, och vi lånade till 70 procent av investeringen, så med dagens priser gick inte det heller runt. Det var ingen som trodde att priserna skulle vända uppåt inom överskådlig tid. Det är för många osäkra variabler, det går inte att göra en likviditetskalkyl ens tre månader framåt. Det är för hög risk i det svenska stödsystemet. Det hade varit bättre med ett fast prissystem, som ger investerarna lite mer säkerhet, säger Rickard Edvardsson som suttit i bolagets styrelse till tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094