23948sdkhjf

Idag görs ett annorlunda vägunderhållsarbete

Du har säkert sett Trolltallen om du varit i Enhörna. Tallen som är 28 meter hög och står olyckligt nära väg 522 på sträckan Södertälje och Enhörna. Men är man ett kulturminne så har man vissa rättigheter.

Läs också: Bolidens smarta batterilager i drift

Hjälp kan man också få. Trolltallen behöver det för trädkronan har börjat ge sig iväg åt alla håll. På uppdrag av Trafikverket ska Svevia som sköter drift- och underhåll av vägnätet i området se till att tallen kan hålla uppe sin krona.

– Det funkar så. Kulturminnen som finns i vägområdet är Trafikverkets ansvar. De i sin tur formulerar till oss entreprenörer hur vi förväntas sköta om dem. När det gäller just Trolltallen har en arborist gjort bedömningen att tallens krona behöver säkras för att undvika att den delar på sig, säger platschef Anders Pettersson, Svevia.

En trolltall är två unga trädplantor som växt ihop men där det skapats ett hål mellan stammarna.

– På Svevia är vi specialister på vägar inte tallar. Själva kronsäkringen kommer därför att utföras av professionella arborister. Men det måste vara säkert att arbeta på och vid vägar. Så vår insats blir att trygga säkerheten för trafikanter och för de som arbetar med tallen genom att sätta ut tillfälliga trafikanordningar på vägen i samband med arbetet.

Arbetet är planerat till måndag den 2 mars och framkomligheten på väg 522 kommer att vara tillfälligt påverkad under ett par timmar medan arbetet pågår.

– Vägen kommer att vara delvis öppen under dagen, men under några timmar ha begränsad framkomlighet med sänkt hastighet, säger Anders Pettersson, Svevia.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094