23948sdkhjf

Full fart när järnvägsupprustningen nu är klar

Trafikverkets upprustning av landets järnvägar pågår för fullt. Efter en period av en grundlig upprustning av järnvägen norr om Gävle kommer de positiva effekterna. Tågen kan nu trafikera i 120 kilometer i timmen jämfört med dagens 40 kilometer i timmen.

Under 2019 gjordes stora förbättringar från Gävle centralstation och norrut. Åtta kilometer järnväg har fått ett helt nytt spår. Gammal räls, makadam och växlar har bytts ut till nytt material. Dessutom har markförhållandena vid flera järnvägsövergångar förbättrats.

- Det är trångt på järnvägen i Sverige. För att förbättra kapaciteten är det viktigt att tågen kan hålla en hög hastighet. Det gynnar även tågresenärerna som snabbare når sin destination, säger Daniel Westerlund, projektledare på Trafikverket.

Samtidigt lyfter Trafikverket ett varningens finger.

- Det är viktigt att poängtera att tågen kör mycket snabbare efter upprustningen. Vi vet att det har förekommit spårspring där personer chansat och tagit sig över järnvägen när bommarna varit fällda. Det är livsfarligt. Det skulle räcka med att snubbla till så är det försent att ta sig över innan tåget kommer, förklarar Daniel Westerlund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.187