23948sdkhjf

Ny standard för reparation och renovering

Bland de nya standarderna i februari finns en ny, reviderad utgåva av standarden för reparation, översyn och renovering av utrustning för explosiv atmosfär, SS‑EN IEC 60079‑19.

Den innehåller flera nyheter och har också förtydligats på flera punkter. Standarden gäller nu även utrustning i utförandeformerna ”o” och ”q”, alltså utförande med olja respektive sand.

I den nya utgåvan specificeras också villkor för kvalitetsledning hos verkstaden och för rutiner för arbetet. Det påpekas också att det numera anges i den allmänna standarden för Ex-utrustning SS-EN IEC 60079-0 att tillverkarna ska ta fram anvisningar för reparation.

Bland övriga nyheter finns ett avsnitt om kretskort och en utökning av avsnittet om system med övertrycksventilation.

Underhåll av elinstallationer i explosiv atmosfär behandlas i SS-EN 60079-17 som ingår i SEK Handbok 427. Aktuell är också SEK Handbok 433 om statisk elektricitet i explosionsfarliga områden. Där beskrivs både hur och var elektrostatiska laddningar byggs upp och vad man kan göra för att undvika okontrollerade urladdningar.
Den som inte deltar i arbetet, utan bara läser och använder standarderna, kan enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e‑standard.

Den gamla SS‑EN 60079‑19 från 2011 upphör att gälla 2022-11-22. Fram till dess gäller båda utgåvorna parallellt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093