23948sdkhjf

Byter ledningar – utan att gräva

Norrköpings största avloppsledning ska få sig ett rejält lyft med hjälp schaktfri ledningsförnyelse. Helt utan att gräva. Med Aarsleffs flexibla foder tillverkas nämligen ett nytt rör inuti det gamla. 

Det är Aarsleff Rörteknik och Nodra som tillsammans genomför ett av de hittills största och mest komplexa ledningsförnyelseprojekt som utförts med flexibelt foder i Sverige.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

- Det som gör det här projektet unikt är främst att det är en så pass stor avloppsledning och att den ligger i ett område där det är mycket trafik och det rör sig många människor. Underhållet av vatten- och avloppsledningsnätet är oerhört viktigt för att Norrköping ska fungera och växa hållbart. Med det här arbetet ser vi till att vi fortsätter att leda avloppsvattnet på ett tryggt och pålitligt sätt till reningsverket innan vi släpper ut det i Bråviken, säger Jonas Törnvall, projektledare på Nodra.

Totalt ska hela tre kilometer avloppsledning renoveras 3-4 meter under asfaltsytan. Projektet är unikt då en ovanligt stor avloppsledning med dimensionen 1,3 till 1,6 meter omfattas av renoveringen.

Metoden gör det möjligt att renovera ledningen i Norrköping utan att hela gatan behöver grävas upp. På så sätt sparas både tid och pengar – och störningar för invånare, trafik och verksamheter i området.

- Detta är ett av de hittills största och mest komplexa projekt som har utförts med flexibelt foder i Sverige. Genom Aarsleffs kunskap och erfarenhet om den schaktfria teknikens användbarhet har vi gjort det fullt möjligt att tänka större och hitta smarta lösningar på stora problem. Nodra är väl bekanta med den kapacitet som finns att tillgå och deras medarbetare är erfarna. Det känns fantastiskt meningsfullt för oss på Aarsleff att tillsammans med Nodra få vara med och leverera en unik och hållbar lösning till Norrköpings invånare, säger Stefan Indahl, vd på Aarsleff Rörteknik.

Läs också: Förvärvar SKFs spindelservice

Schaktfri ledningsförnyelse med Aarsleffs flexibla foder innebär att man vränger in ett nytt foder inuti det gamla röret och när fodret är på plats härdas det till ett hårt, stabilt och slittåligt rör .

En noggrann detaljplanering har resulterat i lämpligaste val – flera typer av flexibla foder och installationstekniker används i projektet för att säkerställa den efterfrågade nya funktionen.

När ledningen är förnyad förväntas den hålla i ytterligare 100 år. Arbetet startar i februari 2020 och slutförs i juli 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.187