23948sdkhjf

Tar strid för sina skyddsombud

Regeringen har lagt förslag på att anpassa tillträdesrätten så att regionala skyddsombud även får rätt att besöka de arbetsplatser där arbetsgivaren har eller brukar ha kollektivavtal. Men flera partier har meddelat att de inte ställer sig bakom förslaget.

Läs också: 3 150 miljoner till Swedavia för investeringar och underhåll

I det pressmeddelande Byggnads skickar ut skräder förbundsordförande inte orden.
För att arbetsplatserna ska bli säkrare presenterade regeringen ett förslag om att de regionala skyddsombuden ska få större befogenheter och rätt att besöka alla arbetsplatser med kollektivavtal. Centern och Liberalerna meddelade kort därefter att de kommer stoppa förslaget i riksdagen.

– Med det här säger Centern och Liberalerna till våra medlemmar att deras liv är inte vatten värt. Att de väljer att göra gemensam sak med Moderaterna och Sverigedemokraterna och sätta krokben för ett förslag som skulle öka säkerheten för byggnadsarbetare är fullständigt obegripligt och cyniskt. Det här är ett slag i ansiktet på alla byggnadsarbetare, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Närmare 50 personer omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige förra året. Av dessa var 14 byggnadsarbetare. Idag är det minst 1 000 arbetsplatser där regionala skyddsombud inte har tillträde. Byggnads vet också att mörkertalen är mycket stora. Ofta är det oseriösa företag som genom kryphål i regelverken utnyttjar arbetskraft från andra länder under slavliknande förhållanden och usla arbetsvillkor. Många som arbetar på dessa företag löper stora risker att utsättas för hot och avsked om de själva söker upp facket, står det i pressmeddelandet.

–För Centern och Liberalerna är det tydligen viktigare att vara ideologiska än att ingen dör på jobbet. Varför ska en massa duktiga och engagerade skyddsombud på landets arbetsplatser inte få göra sitt jobb? Det tycker jag Centern och Liberalerna ska förklara för alla anhöriga till de som fått sätta livet till. Vi kommer aldrig acceptera att tryggheten på våra arbetsplatser försämras. Vi kommer ta strid för våra skyddsombud, säger Johan Lindholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.188