23948sdkhjf

Kommissionens strategier för EU:s digitala framtid

Europeiska kommissionen har presenterat sina idéer och åtgärder för en digital omställning som fungerar för alla och som återspeglar det bästa i Europa.

Kommissionen skriver att digital teknik förändrar människors liv. EU: s digitala strategi syftar till att få denna omvandling att fungera för människor och företag, samtidigt som den hjälper till att uppnå sitt mål om ett klimatneutralt Europa år 2050.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

Därför syftar EU: s strategier för artificiell intelligens,AI och data till att uppmuntra företag att arbeta med och utveckla denna nya teknik, samtidigt som de ser till att de tjänar medborgarnas förtroende.

– I dag presenterar vi vår ambition för utformningen av EU:s digitala framtid. Den täcker allting, från cybersäkerhet till kritisk infrastruktur, från digital utbildning till digital kompetens, från demokrati till media. Jag vill att det digitala Europa ska återspegla det bästa i Europa – öppenhet, rättvisa, mångsidighet, demokrati och tillit, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi vill att alla medborgare, alla anställda och alla företag ska ha möjligheter att dra nytta av digitaliseringen, oavsett om det gäller säkrare trafik och mindre föroreningar tack vare uppkopplade bilar eller räddade liv genom AI-driven medicinsk bilddiagnostik som gör det möjligt för läkarna att upptäcka sjukdomar tidigare än någonsin förr, säger Margrethe Vestager, verkställande vice ordförande för ”Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern”.

– Vårt samhälle genererar en enorm mängd industriella och offentliga data som kommer att förändra vårt sätt att producera, konsumera och leva. Jag vill att de europeiska företagen och våra många små och medelstora företag ska få tillgång till dessa data och skapa mervärde för européerna – bland annat genom att utveckla tillämpningar för artificiell intelligens. Europa har allt som krävs för att ta ledningen i kapplöpningen om stordata och bevara sin tekniska suveränitet, sitt industriella ledarskap och sin ekonomiska konkurrenskraft till nytta för de europeiska konsumenterna, säger kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton.

Europeiska kommissionens åtgärder innehåller en övergripande digital strategi för EU, en strategi för användning av data och en så kallad vitbok för kommande åtgärder för utveckling av artificiell intelligens (AI).

- Initiativet är ett viktigt steg för att EU bättre ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Tillsammans med mina europeiska kollegor har vi en viktig uppgift i att utveckla ett digitalt Europa som genomsyras av öppenhet, konkurrens och globalt ledarskap, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094