23948sdkhjf

Tillståndsbaserat underhåll även för elnätsägare

Lundabaserade energy tech-företaget dLab och regionala energibolaget Kraftringen har blivit tilldelade medel från Energiforsk för ett projekt som syftar till att effektivisera underhållsarbetet i elnätet.

Projektet har potential att revolutionera tillståndsbaserat underhåll för elnätsägare. Att arbeta med tillståndsbaserat underhåll i elnäten innebär inte bara att man kan minska kostnaden för underhåll utan också avbrottstiderna.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

Under de kommande nio månaderna undersöka hur datainsamling och analys kan förbättra underhållsarbetet vid fördelningsstationer. Syftet är att se till att det enbart görs underhållsbesök till stationen och byts komponenter när det behövs.

-Potentialen i projektet är stor. Den digitala övervakningen av stationen ger signal om när det är som mest optimalt att genomföra underhållet, vilket gör att vi kan spara både tid och pengar – och vara mer hållbara, berättar Åsa Svensson, vd för Kraftringen nät.

Projektet bygger på lärdomar från tillverkningsindustrin där man arbetat länge med tillståndsbaserat underhåll – condition-based maintenance, CBM. Resultatet kommer att bli en flexibel, systemoberoende, processmodell som kan appliceras i vilken organisation som helst.

-För elnätsbolagen är detta ett av målen med att digitalisera sin verksamhet. Tillgång till realtidsdata och dess analys, är vad som behövs för att kunna optimera och effektivisera verksamheten. Det är också grunden i projektets tänk, och vår egen kärnverksamhet, säger Victor Bagge, systemingenjör och projektledare på dLab.

Energiforsk har skjutit till 600 000 kronor för att se projektet i hamn. Projektet beräknas vara färdigt i augusti 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096