23948sdkhjf

Cyberrymden – det senaste slagfältet inom krigföring

Som U&D tidigare berättat startades KTH Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (CDIS) i mitten av januari.

Centret bedriver forskning i samarbete med Försvarsmakten och andra parter för att öka Sveriges cyberförsvar och öka informationssäkerheten.

Läs också: Nytt centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet

En av dem som är med och utvecklar framtidens försvar mot it-attacker är Kim Hammar, nybliven doktorand vid KTH:s och Försvarsmaktens centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet. Han berättar på KTH:s hemsida om sitt arbete.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

– En utmaning är att attackmetoder som används av illvilliga program eller användare hela tiden utvecklas. Det innebär att för att en försvarsstrategi ska vara effektiv så måste försvaret också kunna lära och anpassa sig till nya attackmetoder kontinuerligt, säger Kim Hammar som forskar om självlärande system.

– Utmaningen ligger i att utveckla en simulering som är så pass sofistikerad och verklighetstrogen att det som ett AI-system ”lär sig” i simuleringen också kan generaliseras till en verklig miljö. Målet är att ta reda på hur en sådan artificiell miljö ser ut. Vi kommer även att analysera resultaten ur ett etiskt och hållbart perspektiv. Tanken är att våra slutsatser och insikter både ska kunna vägleda framtida forskning inom AI för cyberförsvar och användas vid design och utveckling av nya system för cybersäkerhet.

Ambitionen är att kunna pröva och utvärdera cybersäkerheten inom samhällskritiska system som elnät och inom försvarssektorn.

– Det man kan säga är att i takt med den ökade uppkopplingen inom samhället så ökar kraven på cybersäkerhet. Ju fler uppkopplade enheter vi har – exempelvis bilar, flygplan och operationssalar – desto mer ökar behovet av automatiserad säkerhet, där AI spelar en stor roll. Samtidigt är AI ett tveeggat svärd. Det kan användas med goda avsikter för att förbättra säkerheten, men också som ett verktyg i cyberattacker med fientligt uppsåt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125