23948sdkhjf

De får köra nattågen

De som Trafikverket utsett till att framföra nattågstrafiken är Vy tåg på sträckan Stockholm-Narvik och SJ på sträckan Stockholm-Duved.

− Nattågstrafiken är viktig för tillgängligheten, och vi är nöjda med att vi nu har säkrat trafiken för de kommande fyra åren, säger Anna Fällbom, enhetschef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Läs också: Bolidens smarta batterilager i drift

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar.

Nattågen till övre Norrland går med två dagliga avgångar mellan Stockholm och Narvik i vardera riktningen. Trafiken är samordnad med dagtågstrafik mellan Luleå och Narvik så att två resmöjligheter till Luleå och Narvik finns varje dygn. Vy tåg hyr fordon av Trafikverket för uppdraget.

Vy tåg hette tidigare Tågkompaniet. Tågkompaniets första avtal var nattågstrafiken på övre Norrland. 

– Vi valde att lägga anbud på nattågstrafiken av flera skäl. Dels är vi övertygade om att vi kan göra ett bra jobb med att utveckla trafiken ytterligare, dels är det en spännande trafik som går över stora delar av Sverige. Dessutom sluter vi cirkeln eftersom det var bolagets första trafikuppdrag, säger Dag Lokrantz-Bernitz som är vd på Vy tåg.

För nattågen till Jämtland går ett tåg dagligen mellan Stockholm och Duved i vardera riktningen. För nattågstrafiken till Jämtland tillhandahåller SJ de fordon som behövs för att utföra trafikuppdraget.

Den nya trafikperioden inleds 13 december 2020 och sträcker sig fram till 14 december 2024. Möjlighet finns till en förlängning av perioden med upp till två år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109