23948sdkhjf

Underhåll av fjärrvärmenät i fokus

Öresundskraft har hållit ett två dagar långt underhållsseminarium. I fokus stod skötsel och underhåll av fjärrvärmenät.

Det bjöds på studiebesök och talades om tekniker för övervakning av fjärrvärme- och elnät i realtid, termofotografering och markradar, optimeringsmodeller och automatisering.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

En av dem som kommit för att delta var dr. Valdas Lukoševičius, ordförande för den litauiska fjärrvärmeorganisationen Lithuanian District Heating Association. Litauen är ett av de länder som bygger ut fjärrvärmen för att komma bort från fossila bränslen. Det gör att intresset växer för moderna underhålls- och övervakningsmetoder.

– Sedan frigörelsen 1990 har Litauen strävat efter att komma bort från beroendet av rysk gas. Målet är att 90 procent av all uppvärmning ska ske med biobränsle år 2030. Just nu ligger vi på 70 procent, berättar doktor Valdas Lukoševičius och fortsätter:

– Åldern på vårt ledningsnät är ungefär som det svenska och fjärrvärme finns i flera städer. Samtidigt bygger vi nya system i snabb takt. Det här gör att förebyggande underhåll, tillsyn och övervakningsfrågor är intressanta för oss. Öresundskraft har tydliga mål och strategier för sitt underhållsarbete och använder olika tekniker som stödjer målen. Det är både genomtänkt och strukturerat.

Seminariet hölls inom ramen för det EU/Interreg-finansierade projektet ”Baltic Smart Asset Management".

Huvudpart är Linnéuniversitetet under ledning av professor William Hogland. Andra parter är bland andra universiteten i Gdańsk, Gdynia och Klaipeda liksom Öresundskraft och SweHeat & Cooling.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125