23948sdkhjf

Vattenfall döms för arbetsmiljöbrott

Två elmontörer skickades ut på ett röjningsarbete för att åtgärda ett strömavbrott under natten då stormen Knut rasade 2018. Under röjningsarbetet träffades en av elmontörerna i huvudet av ett träd och avled senare.

Sekotidningen har tidigare skrivit om den tragiska händelsen och att de båda elmontörerna var anställda hos Vattenfall men uthyrda till Ellevio. Nu rapporterar tidningen att domen kommit.

Läs också: Bolidens smarta batterilager i drift

Ansvarig, eller ansvariga företrädare för Vattenfall Services Nordic har inte riskbedömt arbetet som skulle genomföras i skogen, skriver åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i domen.

Vattenfall Services Nordic accepterar strafföreläggandet.

– Det var en tragisk olycka och jag beklagar verkligen det inträffade. Vi har sedan dess arbetat med uppföljning och rutiner för att förhindra att något liknande någonsin ska inträffa igen, till exempel utför vi inte längre trädfällning i mörker eller stark blåst, säger vd Dag Svensson, i ett mejlsvar till Sekotidningen.

Vattenfall döms till att betala en företagsbot på två miljoner kronor. Företaget ska också betala 40 000 kronor i ersättning till elmontörens närmaste anhörig.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.142