23948sdkhjf

Underhållet kom för sent

En lokförare fick panikbromsa ett godståg då en bit av rälsen plötsligt fattades. Incidenten inträffade under fredagen på väg ut till norra kajen i Oskarshamn rapporterar Barometern.

Godståget blev stående och vägen upp till färjeterminalen stängdes av.

Läs också: "Byggsektorn och betongbranschen har förutsättningar att hålla igång Sverige"

- Vi hade tur i oturen att tåget inte spårade ur. När vi såg att en bit av rälsen fattades bromsade vi med full kraft men det tar ju en stund att få stopp på en så här tung transport, säger Håkan Solnevik, lokförare vid företaget Green Cargo till Barometern.

- Ja, jag skulle säga att det är extremt ovanligt att rälsen går av på det här sättet, säger kollegan Peter Björkdal som bedömer att skadan har uppkommit genom bristande underhåll.

Vad beror skadan på?

- Som jag ser det är det en rad av olyckliga omständigheter. Brottet har skett precis där den vanliga rälsen övergår till gaturäls och det i kombination med en dålig sliper och mycket vegetation som har samlat fukt ligger bakom skadan, säger Thomas Gustafsson som är vd för Smålandshamnar vilka äger den del av spåret där rälsen är skadad till Barometern.

Han håller inte med om att underhållet varit dåligt.

- Nej, vi har lagt ner en hel del pengar på underhåll av rälsen i hamnen de senaste åren, men just den här sträckan ingick i den sista etappen och blev alltså inte gjord innan olyckan var framme.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093