23948sdkhjf

Utreder cyberhot och hybridhot

I oktober ifjol bad de nordiska utrikesministrarna Björn Bjarnason, tidigare minister från Island, att göra en ny säkerhetspolitisk utredning. Utrikesminstrarna önskar kompletterande lösningar med koppling till cyberhot och hybridhot.

- Vi har ingen militär på Island, och som islänning kommer jag att skriva en rapport som baserar sig på civila utgångspunkter. Vi har militär säkerhetspolitik och civil säkerhetspolitik och en gråzon mellan dem. Hur ska vi definiera säkerhet - var ligger hybrid och var ligger cyber, frågar sig Björn Bjarnason.

Läs också: Från Clas Ohlson till cyberrymden

Det nordiska försvarssamarbetet ligger utanför Nordiska ministerrådets mandat, och sköts inom ramen för The Nordic Defence Cooperation, Nordefco.

-Nordefco har sin roll, den är stor och den blir större. Vi ser att framförallt Finland och Sverige kommer allt närmare varann i säkerhetsfrågorna, men det är inte det jag ska skriva om, konstaterar han.

Istället blir det mycket fokus på det Björn Bjarnason kallar totalförsvar.

Vid Nordiska rådets presidium den 28 januari berättade han om sitt mandat. Rådet har redan länge efterlyst en ny säkerhetspolitisk utredning, och har också en strategi för samhällssäkerhet som anknyter till temat.

Läs också: Midroc initierar uppförandekod 

Nordiska rådets president, Silja Dögg Gunnarsdóttir från Island, är nöjd med att utredningen nu är på väg.

- Vi väntar med spänning på Björn Bjarnasons konklusioner, för mycket har förändrats i världen sedan den förra rapporten år 2009, säger hon.

Bland de nya hoten lyfter Gunnarsdóttir fram ökad betoning på klimatfrågor, cybersäkerhet och falska nyheter som utgör ett hot mot demokratin.

- En av prioriteringarna i Islands presidentskapsprogram för Nordiska rådet 2020 är att vi vill arbeta för demokratin, bland annat genom att förhindra falska nyheter och vilseledande information, säger hon.

Björn Bjarnason har inlett sitt arbete och kommer att leverera sin rapport i sommar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094