23948sdkhjf

Nytt samarbete för bättre betonginspektioner

Betong är världens vanligaste byggnadsmaterial och med rätt korrigerande underhåll kan betongkonstruktionens livslängd ökas med tjugo till trettio år. 

Det menar två företag som nu slår samman sina kompetenser.

Läs också: SKF och stålvalsverket tillsammans mot driftstopp

Avtalet som ingåtts är mellan Dekra Industrial som levererar industriell inspektion och det norska teknikföretaget Elop As som tillhandahåller ultraljudsutrustning för icke-förstörande inspektion och testning av betongkonstruktioner.

Avtalet omfattar testning, marknadsföring och kommersiell användning av Elops teknik i kombination med Dekras tjänster för inspektion av betongkonstruktioner.

Tillsammans har de två företagen bred kunskap om ultraljud och inspektionsteknik och kan komma med nya lösningar för att hjälpa ägare till kritisk infrastruktur som broar och byggnader.

Elops teknik möjliggör en mer effektiv och exakt metod för att upptäcka svagheter och möjliggöra optimerade reparationer och underhåll innan en konstruktion når kritiskt skick.

Läs också: Underhållslösning för bättre integreringsmöjligheter och högre funktionalitet

– Detta är en mycket viktig milstolpe för oss på Elop. Den teknik vi har utvecklat här i Hamar kommer att ge betydande fördelar för samhället inklusive minskning av koldioxidutsläpp, förbättrad säkerhet och förlängd livslängd för betongkonstruktioner runt om i världen, säger ordförande Øivind Horpestad.

Metoden avslöjar och dokumenterar betongkvalitet och egenskaper som styrka, densitet och tjocklek. Dessutom är det möjligt att hitta sprickor, luftfickor, delaminering, tekniska rör och liknande över större områden.

– En djupare förståelse av det faktiska tillståndet för till exempel en bro kommer att förbättra investeringsplaneringen radikalt och hjälpa ansvariga att hantera underhållskostnader mer optimalt. Dekra kan vara den första som använder detta i sitt dagliga arbete, och vi är mycket stolta över att vår teknik nu kommer att finnas tillgänglig på marknaden, säger Kjersti Kanne vd på Elop.

– Samarbetet kommer att ge oss nya och effektiva metoder för kartläggning och inspektion av betongstrukturer. Vi är engagerade i att vara ledande inom teknik och leverera bästa möjliga service till våra kunder. Den teknik som Elop levererar kan bli ett viktigt instrument för oss i framtiden, säger Stefan Törngren, vd på Dekra Industrial.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109