23948sdkhjf

Pilot för driftsäkerhet

För att säkerställa ekonomisk effektivitet och en fortsatt hög driftsäkerhet är det viktigt att samtliga resurser i kraftsystemet används optimalt, skriver Svenska kraftnät.

Den 3 februari inleder Svenska kraftnät därför en pilot för resurser med begränsad energireserv, så kallad Limited Energy Reservoirs, LER. Piloten avser frekvenshållningsreserven för störningar, FCR-D, där budgivning samtliga timmar möjliggörs.

På sin hemsida förklarar Svenska kraftnät bakgrunden till piloten. Kraftsystemet förändras. Färre planerar elproduktion och en större andel av elproduktionen är väderberoende. Att upprätthålla balansen mellan produktion och förbrukning i elsystemet är utmanande.

Svenska kraftnät berättar att de upphandlar reserver, så kallade stödtjänster för att upprätthålla balansen under drifttimmen och säkerställa att störningar kan hanteras. De har de senaste åren sett en ökad kostnad för stödtjänster samtidigt som behoven och upphandlad volym ökar.

De beskriver att det finns ett behov att öka likviditeten på marknaderna och säkerställa att olika teknologier har möjlighet att delta, för att sprida riskerna och öka effektiviteten. Fler leverantörer och en större erbjuden volym FCR-D gynnar både driftsäkerhet och ekonomiskt effektiva upphandlingar.

Svenska kraftnät vill nu låta resurser med begränsad energireserv delta samtliga timmar. Möjligheten att delta på FCR-D-marknaden för resurser med begränsad energireserv påverkas av resursens uthållighet och repeterbarhet. 

Piloten ska pågå under två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156