23948sdkhjf

Trots oro för driftstopp – riskanalyser prioriteras bort

Hur prioriterar egentligen ansvariga för datacenter och annan kritisk infrastruktur säkerhet och riskhantering? För femte året i rad har Coromatic ställt den frågan.

Trots att de ansvariga anger att ett driftstopp är mer förödande än någonsin är riskanalyser av den digitala infrastrukturen ett område som ledningen varken prioriterar eller lägger resurser på.

– Att ledningen ignorerar de enorma affärsrisker som ett avbrott i den digital infrastrukturen för med sig är inte ansvarsfullt agerat, varken gentemot kunder, anställda, aktieägare eller samhället i stort. Jag vill skicka en kraftfull signal till ledningen på Sveriges företag att lyssna på de insikter som de ansvariga för er digitala infrastruktur ger er och arbeta strategiskt för att öka kontrollen, säger Göran Egnell, senior säkerhetsexpert och ansvarig för rådgivningstjänster på Coromatic.

Av de ansvariga cheferna för datacenter och annan kritisk infrastruktur angav var tredje att ett avbrott skulle leda till att hela företagets verksamhet riskerades och nästan varannan angav att det skulle ha en mycket stor påverkan på företagets affärer.

Så varför prioriterar cheferna då inte riskanalyser?

30 procent angav att de inte får de resurser som krävs för att kunna göra riskanalyser. 20 procent ansåg att deras ledning inte prioriterar frågan.

– Jämfört med tidigare år som vi genomfört samma undersökning kan vi se att de som anser att ett avbrott riskerar hela eller delar av verksamheten ökar och tiden som företaget kan fortsätta sin verksamhet blir hela tiden kortare. Det kan naturligtvis förklaras av att snabbhet och tillgänglighet hela tiden blir viktigare i takt med den fortsatta digitaliseringen. Det borde räcka för att sätta tryck på den högsta ledningen att prioritera frågan, säger Göran Egnell.

I undersökningen framkom att investeringar i form av prestandaförbättringar, kostnadsreducering och riskminimering i datacenter och annan kritisk digital infrastruktur kommer att öka under de kommande två åren.

Onlineundersökningen genomfördes med hjälp av undersökningsbolaget Mistat under sommaren 2019. Över 260 ansvariga för datacenter och annan kritisk infrastruktur på stora och medelstora företag i Norden inom alla branscher svarade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437