23948sdkhjf

Underhåll räddar dammarna

Med hundra procent förnybar energi förändras vattenkraftens roll i energisystemet och därmed påverkas även dammsäkerheten. Men hur?

En generell slutsats är att dammsäkerheten bör kunna upprätthållas i ett framtida energisystem, förutsatt ökade resurser för underhållsåtgärder och anläggningsspecifika utredningar, skriver författarna.

Energiforsk har låtit göra en studie – Dammsäkerhet i ett förändrat energisystem.
I den rekommenderar författarna dammägarna att fortsätta allokera resurser för investeringar och underhåll.

De flesta effekter som lyfts fram i denna rapport kan hanteras eller repareras utan att dammsäkerheten påverkas negativt, men det kräver givetvis resurser...Att till exempel fortsätta satsa på underhållet av utskovsluckor med tillhörande stödsystem bedöms viktigt i framtiden, rekommenderar författarna.

Rapporten försöker på ett övergripande sätt belysa både de positiva och negativa konsekvenser ett framtida förändrat energisystem medför ur ett dammsäkerhetsperspektiv.

Projektet har identifierat ett antal förändrade påfrestningar på dammanläggningarna som bedöms kunna orsaka lastfall. Dessutom kan förändrade driftmönster tillsammans med klimatförändringar medföra oförutsedda händelseförlopp som innebär ökade dammsäkerhetsrisker.

På den positiva sidan listar projektet ökad tillförlitlighet till avbördningssystemen och ökad kompetens inom dammsäkerhetsorganisationerna. Vattenkraftens nya driftmönster kräver ett fördjupat samarbete mellan yrkesroller som i första hand arbetar med dammsäkerhet samt yrkesroller som i första hand arbetar med drift, optimering och försäljning av vattenkraft. Det ger ett större helhetstänk kring vattenkraft- och dammanläggningarna.

Studien har gjorts av WSP tillsammans med en referensgrupp där Vattenregleringsföretagen, SMHI, Vattenfall, Skellefteå kraft, Statkraft, Fortum och Svk ingått.

Projektet har genomförts inom det dammsäkerhetstekniska utvecklingsprogrammet som drivs av Energiforsk där vattenkraftindustrin och Svenska kraftnät medverkar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094