23948sdkhjf

Helikopterflygningar avslöjade flera problem

Elledningar ska enligt lag besiktas regelbundet. I december genomförde Öresundskraft inspektion av ledningsnätet med hjälp av helikopter.

Det var ledningsnäten i Helsingborg/Mörarp, Nordvästra Skåne/Billesholm/Bjuv samt Ängelholm som inspekterades under sammanlagt 15 timmars flygtid.

–Det gav bra utdelning, vi hittade flera problem som hade varit svåra att upptäcka annars, berättar Lennart Håkansson, driftingenjör på Öresundskraft.

På en punkt hade en 12 kV ledning släppt från isolatorn och orsakat brännskador i stolpen. På en annan punkt hittades plast från ensillage över samtliga tre faser vid en frånskiljare. Vid kraftigt regn hade plasten kunnat bli strömledande och orsakat kortslutning. En åskskadad isolator, en åsksprängd avledare samt några träd för nära ledningarna hittades också.

–Vi satte omedelbart igång med reparationer och underhållsåtgärder. Det är det stora värdet med dessa flygningar, vi får en exakt lokalisering av felet och kan direkt planera insatserna.

Lennart Håkansson vill samtidigt tacka djur- och markägare för tålamodet.

–Vi förstår att bullret kan uppfattas som störande men det positiva är förstås att djurägarna får en tryggare leverans av el.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173