23948sdkhjf

Effektivare underhåll med uppkopplade fastigheter

Hur kan en smart fastighet bidra till att effektivisera underhåll, lönsamhet och hållbarhet? Det ska ett pilotprojekt ta reda på. Projektet genomförs av Microsoft i partnerskap med Schneider electric tillsammans med Region Skåne på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Under två år ska sjukhusets drift vara uppkopplad till en digital plattform för att utforska effekterna av att ett sjukhus blir utrustat med de senaste innovationerna inom digitala fastigheter.

– Under åren framöver kommer vi ytterligare öka satsningar och investeringar inom flera nya områden och digitala arbetssätt. De första rapporterna i pilotprojektet har redan överraskat och gett besparingar. Jag ser mycket fram mot att fortsätta arbeta med digital transformation och förändringsledning inom strategiska digitaliseringområden, säger digitaliseringsstrateg Kenneth Eriksson på Region Skåne.

Genom den digitala servicetjänsten EcoStruxure Building Advisor blir det lättare för fastighetsskötare att få översikt över fastighetens drift. I projektet ska gränserna för effektiv energioptimering, komfort och underhåll testas. Building Advisor gör all data som fastigheten producerar begriplig, så att fastighetsskötare kan fatta bättre beslut i ett tidigt skede, något som inte bara gynnar fastighetens prestanda, effektivitet och pålitlighet, utan även komforten för patienter, personal och besökare.

– Vi på Regionfastigheter är intresserade av framtiden och nya verktyg för att arbeta smartare med datan i våra fastigheter. Avsikten med piloten är att prova ett för oss helt nytt arbetssätt. Visualisering och analys av data är intressant både för oss och de som arbetar med teknikförvaltning och drift, säger Ola Johansson, Strateg Fastighetsautomation på Regionfastigheter, Region Skåne.

– Genom att ansluta och samla all relevant data för realtidsanalys kan vi få oslagbara insikter kring hur vi ska hantera en fastighet och dess verksamhet på ett effektivt och hållbart sätt. Förutsättningarna för byggnader som exempelvis sjukhus är dynamiska och förändras ständigt. Stramare budgetar, åldrande infrastruktur och högre energikostnader kräver ett annorlunda sätt att tänka gällande fastighetsförvaltning och underhåll. Fastighetsägare idag tjänar på att nyttja fördelarna med moderna och innovativa lösningar och vi tror att det här pilotprojektet kommer ligga som grund för framtidens uppkopplade sjukhus, säger Irina Lindquist, Healthcare Segment Manager på Schneider Electric.

– Tillsammans med Schneider Electric djupdyker vi verkligen i de behov moderna sjukhus har för att hitta ännu bättre system än de som används i dag. Pilotprojektet med Region Skåne är ett bra exempel på ett samarbete där tekniska innovationer, AI och nya processer kan kombineras för att bidra till utvecklingen av framtidens mer energieffektiva och hållbara sjukhus, säger Mathias Ekman, Director Industry Solutions på Microsoft Sverige.

Det tvååriga pilotprojektet kommer att pågå fram till juni 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.122