23948sdkhjf

Flest dödsolyckor i arbetslivet sker inom el

Trots att elsäkerheten är hög i Sverige sker ibland elolyckor med tragisk utgång. Under 2019 omkom tre personer i samband med elolyckor.

I februari klättrade en man i 40-årsåldern upp i en fackverksstolpe och kom i kontakt med en spänningssatt del av anläggningen och avled. I augusti omkom en linjemontör i 40-årsåldern som arbetade med felavhjälpning. Han utsattes för strömgenomgång under arbetet och förolyckades. Under juni månad påträffades en man avliden mellan järnvägsspåren i Vårgårda kommun. Mannen hade under färd på utsidan av tåget troligtvis kommit i kontakt med spänningsförande delar på tåget eller kontaktledningen.

- Under senaste decenniet har mindre än hälften så många personer omkommit på grund av el som de föregående tio åren. Vikten av god säkerhetskultur vid arbete är en orsak till en minskning av dödsolyckorna över tid, säger Lars Jansson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

I Elsäkerhetsverkets senaste rapport som kom i maj 2019 och gäller statistiken för elolyckor under 2018 konstateras att flest dödsolyckor i arbetslivet sker inom verksamheterna elnät och elförsörjning. De flesta dödsolyckorna inom verksamheten elbanedrift sker i samband med att någon klättrat upp på en tågvagn.

Elsäkerhetsverkets statistik baseras i första hand på anmälningar från de som yrkesarbetar med el, eftersom det inte finns någon anmälningsplikt från privatpersoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125