23948sdkhjf

Nu finns klimatneutral betong

Koldioxidneutral betong finns på riktigt. Men än så länge bara i liten skala. Vi talar om centimeterstora bitar. Om ett par år hoppas forskarna att meterstora block ska kunna tas fram.

Betong är världens mest använda material.

– För varje ton betong som tillverkas frigörs lika mycket koldioxid i atmosfären, säger Mathieu Bauchy, forskare vid University of California i Los Angeles till Sveriges radio.

Det är beståndsdelen cement som orsakar stora koldioxidutsläpp i tillverkningen – 8 procent av världens samtliga koldioxidutsläpp. Men slutprodukten har en viktig egenskap.

– Betong suger också till sig koldioxid från atmosfären men det tar i dag årtionden eller århundraden. Om vi lyckas snabba på den processen ordentligt skulle betongen kunna fånga in de egna utsläppen och därmed bli koldioxidneutral, säger Mathieu Bauchy.

På laboratoriet har de redan lyckats få centimeterstora betongbitar koldioxidneutrala på någon timme. Nu hoppas de kunna göra samma sak med meterstora cementblock.

– Förhoppningsvis är vi där inom två år. Om det lyckas blir det ett stort kliv framåt i kampen mot klimatförändringar. Inget annat material har potentialen att göra så stor skillnad, säger Mathieu Bauchy.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094