23948sdkhjf

Stambanor – inte på bekostnad av järnvägsunderhåll

Hur ser infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på näringslivets oro över att kostnaderna för att bygga nya stambanor skenar och kan tränga undan andra investeringar i järnvägsnätet?

- Det är ju just deras oro som ligger till grund för byggandet av nya stambanor. Dessutom dubblerar vi, vid sidan av det, satsningen på underhåll och reparationer av järnvägsnätet. Vi har också för första gången någonsin tagit fram en godsstrategi. Investeringen har ett tydligt fokus på näringslivet som kommer företagen till godo, säger infrastrukturministern till fPlus.

På frågan om hur ministern ser på Riksrevisionens kritik mot hur arbetet med de nya stambanorna hanterats svarar han:

- Jag delar inte den kritiken. Den handlar till största delen om den bristande planeringen i det inledande skedet, för cirka tio år sedan. Vi har utrett andra alternativ och kommit fram till att det här är det samhällsbygge som Sverige behöver. Återigen det vore ett stort bekymmer om vi inte investerade i nya stambanor.

Infrastrukturministern menar att att regeringen kommer gå vidare med planerna och genomföra byggandet av en ny stambana.

- Ja, det är min bedömning. Och det är en investering som inte sker på bekostnad av andra satsningar. Vad skulle hända om Sverige inte förmår fatta den här typen av viktiga och långsiktiga beslut?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078