23948sdkhjf

Alla i Sverige ska kunna kommunicera säkert

Post- och telestyrelsens (PTS) granskning av Telias och Telenors arbete med att genomföra riskanalyser visar att bolagen lever upp till kraven på att analysera risker.

Alla i Sverige ska kunna kommunicera i driftsäkra elektroniska kommunikationsnät- och tjänster utan att riskera att informationen kommer på avvägar eller används på ett oönskat sätt. PTS har i uppgift att säkerställa att operatörerna följer reglerna om driftsäkerhet och konfidentiell kommunikation.

PTS har fått indikationer på att det kan finnas vissa brister i hur operatörer arbetar med att identifiera, analysera och dokumentera risker. Myndigheten har därför granskat hur några av de större operatörerna arbetar med detta, däribland Telia och Telenor.

Enligt reglerna om driftsäkerhet och skydd för behandlade uppgifter ska operatörer genomföra riskanalyser för alla sina tillgångar och förbindelser. Operatörerna ska analysera risken för störningar och avbrott i nät och tjänster. De ska även analysera risken för integritetsincidenter, vilket bland annat innefattar risken för att information om användarna och deras kommunikation kommer på avvägar.

PTS bedömer att Telia och Telenor för närvarande lever upp till kraven på att analysera risker, och avslutar granskningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094