23948sdkhjf

Mäter vibrationer – förutspår underhåll

Nu finns ett kontrollprogram som genom att mäta vibrationer från tåg kan förutspå när det är dags att utföra vagnunderhåll.

Tyréns har tagit fram kontrollprogrammet på uppdrag av Trafikförvaltningen i samband med att Spårväg City förlängs över Sergels torg. Fastighetsägare och butiksinnehavare var oroliga över att stomljud skulle påverka deras verksamheter.

Upplägget bygger på kontinuerlig mätning av vibrationer. Mätningen säkerställer att stomljuden håller de nivåer som specificerats i projektmålen för Spårväg City.

– När vi mäter vibrationer över lång tid och lägger till fordonsidentifiering kan vi även kontinuerligt ange specifika tåg som behöver service av vagnshjul. Genom att göra digital rapportering automatiskt varje vecka kan fel snabbt åtgärdas. Variationer över tid ger också användbar information om hur till exempel faktorer som temperatur påverkar framtida spåranläggningar och vagnsunderhåll, säger akustiker Moa Ljörnlund på Tyréns.

Läs också: Sensorn som ska lösa många problem

Den underliggande tekniken som används i projektet är inspirerad av Tyréns spårövervakningssystem Quiet track monitoring system, QTMS – fritt översatt tyst spårövervakningssystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078