23948sdkhjf

Underhåll utförs på fel sätt

Under två år har Elsäkerhetsverket tittat på risker för elbrand och elolyckor i Sveriges bostäder. Resultatet redovisas i rapporten – Elsäkerhet i bostäder. Den visar att underhåll i elanläggningar inte alltid utförs med rätt kunskap.

De största elriskerna beror på att bostäder är gamla, felgjorda elinstallationer och överbelastning på bostadens elanläggning.

- Ny teknik som införs i åldrande bostäder innebär stora utmaningar. Därför behövs mer samarbete mellan installationsbranschen, myndigheter och tillverkare, säger Mikael Carlson som är teknisk expert och projektledare för rapporten.

Cirka 60 procent av Sveriges bostäder är över femtio år gamla. I villor och radhus brinner de fasta elinstallationerna dubbelt så ofta som i flerbostadshus. Tidigare undersökning av Elsäkerhetsverket visar att det i 3 av 10 hushåll förekommer olagligt elinstallationsarbete.

- Elanläggningar i bostäder förnyas inte i tillräcklig omfattning för att de grundläggande säkerhetskraven ska bibehållas. Människor har helt enkelt inte kunskap om sin elanläggning och vilka konsekvenser brister kan få, säger Mikael Carlson.

Elsäkerhetsverkets tips för en mer elsäker bostad:

  • Låt ett elinstallationsföretag gå igenom elcentralen för att hitta uppenbara brister.
  • Kolla upp elföretaget på Elsäkerhetsverkets webb kollaelforetaget.se.
  • Håll rent bakom kyl och frys och rengör torktumlare och tvättmaskin enligt bruksanvisning.
  • Installera jordfelsbrytare.I samband med det kan också andra brister upptäckas som man inte vetat om. Idag finns även ljusbågsvakt för bostäder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111