23948sdkhjf

Industrin försvagas – men inte överallt

Affärsläget fortsätter att försvagas för Sveriges teknikindustri, och efterfrågan sjunker snabbt under fjärde kvartalet visar den senaste konjunkturbedömningen från Teknikföretagen.

– Årets fjärde konjunkturbarometer visar på ett oroväckande fall i teknikindustrins orderingång under det sista kvartalet 2019. Särskilt oroväckande är det snabba fallet i efterfrågan för leverantörer till fordons- och maskinindustrin. Därutöver har andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande minskat, men ligger fortfarande över historiskt genomsnitt, säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar till undersökningen.

Läs också: Teknikföretagens konjunkturbarometer: Låg men inte krisnivå

Finns det då ingenting som är positivt? Jo, faktiskt.

Under fjärde kvartalet fortsätter visserligen orderingången för maskinindustrin att minska. Men delbranschen tillverkare av maskiner för mekanisk kraft som motorer, pumpar, hydraulik, pneumatik, med mera visar en liten ökning i orderingång.

Undersökningen omfattar uppgifter från 502 företag med en sammanlagd försäljning på 730 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 81 procent säljs på export.

Teknikföretagens konjunkturbarometer utges i mars, juni, september och december.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125